Onze omgeving

Zoutkamp is gesitueerd aan een knooppunt waar vier vaarwaters samen komen. De Zoutkamperril, de Lauwers, het Reitdiep en de Hunsingo. Daarom is het ook een mooi vertrekpunt voor uw reis door Groningen of Friesland.

De Zoutkamperril brengt u naar het Lauwersmeer met eilandjes waar u de boot kan aanleggen of ankeren, om te zwemmen. Maar misschien wilt u meer genieten van de natuur en die is daar goed vertegenwoordigd.

Vele vogels wonen en broeden in het Lauwersmeer. De bekendste vogel is wel de Zeearend, maar ook de Lepelaar is een mooie vogel om te spotten. De zwermen Spreeuwen met hun spectaculaire formaties zijn een prachtig schouwspel.
Het Lauwersmeer grenst aan de Waddenzee, waar de droogvallende zeebodem een grote voedselbron is. Vroeger was het huidige Lauwersmeer de Lauwerszee en dat kun je nog altijd goed zien. Want ook al loop je diep in de bossen, dan vind je nog steeds strandgapers en kokkels op de grond.
De Zee moest plaats maken voor land om de omwonende te behoeden voor een watersnoodramp, als in 1953 te Zeeland. De afsluiting in 1969 heeft ook veel mensen verdriet gedaan, vooral de mensen die leefden van de zee.

Door de afsluiting van de Lauwerszee is een uniek natuurgebied ontstaan. waar u met onze boten doorheen kan varen.
Misschien ziet u wel de Konink paarden of de Hooglanders grazen langs het water. Misschien spot u wel de beroemde Zeearend of een mooie Lepelaar.

De Hunsingo
Als u ervoor kiest om de Hunsingo af te varen dan komt u ook langs mooie plekken. Langs Zuidema’s klap met zijn mooie en herkenbare klapbrug.

Misschien heeft u zin in overheerlijke scones met thee en vaart u op de Hunsingo een zijtak in naar Houwerzijl. Het Theemuseum in Houwerzijl serveert een heerlijke High Tea.
De Hunsingo brengt u langs Ulrum en Leens. U vaart langs de Leenstertillen en kunt u via het Stort en de Hoornse vaart een bezoekje brengen aan Borg Verhildersum.

Misschien wilt u wel naar Pieterburen, om de zeehonden te bezoeken. Of u vaart door naar Eenrum, voor een picknick of een bezoek aan de kaarsenmakerij Wilhelmus.

Als u bij het Stort de trekvaart aan houdt dan komt u langs Adventurepark Waddenfun. Al door varende komt u op de Kromme Raken naar Schouwerzijl, waar deze uitmondt in het Reitdiep. U kunt ook naar het Abel Stok gemaal varen. Van daaruit kunt u door naar Winsum. Dit dorp is in 2020, door de ANWB, uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland.

Het Reitdiep
Deze Meandert schitterend van Zoutkamp naar Groningen stad. Dit was vroeger een belangrijke handelsroute van zee naar de stad.

U komt langs het kleine plaatsje Electra met gemaal de Waterwolf en natuurboerderij Lammerburen, beide zijn een bezoekje waard.

In 1920 begon het elektrisch boezemgemaal de Waterwolf in het Reitdiep aan zijn belangrijke taak, de afvoer van water uit een groot deel van de provincie Groningen en de kop van Drenthe. De Waterwolf was uniek voor zijn tijd en is een fraai stuk industrieel erfgoed. Vandaag de dag werkt het gemaal nog steeds. Sterker nog: het vervult een sleutelfunctie in de afvoer van overtollig water richting de Waddenzee.

In de haven van Elektra kunt u even afmeren voor een picknick of bezoek aan het gemaal.
Als u doorvaart komt u langs Roodehaan hier bevindt zich restaurant Overdaips met goede aanleg plaatsen, een echte aanrader volgens mijn gasten. Verder varend komt u bij Garnwerd waar u mooie terrassen aan het water vindt bij restaurant Garnwerd aan Zee en cafe Hammingh. Heerlijk genieten voor uzelf en voor de kinderen.

Ook kunt u doorvaren naar de stad. Misschien wilt u als varensgast wel naar het Scheepvaartmuseum of het Groninger museum. U kunt prachtige wandelingen maken door de stad met mooie stadstuinen. U kunt de Martinitoren beklimmen, shoppen en terrasjes pakken.

De Lauwers
De Lauwers begint met een sluis, waar u enkele centimeters zult zakken of stijgen. U komt langs camping de Rousant waar u even kan zwemmen.

Als u doorvaart komt u langs Lauwerzijl, Munnikezijl en Pieterzijl. De Lauwers kronkelt verder naar Visvliet en Strobos. Waar u kunt kiezen om rond te varen naar Kollum en dan via Dokkumer Nieuwe Zijlen terug te varen naar het Lauwersmeer.
U kunt ook bij Gerkesklooster/Stroobos het Prinses Margrietkanaal op. Dit is wel een drukke route voor de binnenvaart. Hier moet u rekening houden met veel beroepsvaart.

Zoutkamp
Uw reis zal altijd eindigen in Zoutkamp. De vissers van Zoutkamp vertrekken door de afsluiting van de Lauwerszee nu wekelijks van Lauwersoog. Maar het dorp ademt nog steeds visserij. Daarom kan een bezoek aan het Visserijmuseum, een mooie aanvulling zijn op uw vaardag. Misschien wilt u een kijkje nemen bij het atelier ZK 2 voor kunst en cadeau. Hier kunt u prachtige handgemaakte oesters van t’ wad krijgen, Pure Dutch Oyster Originals.
De lokale horeca in Zoutkamp kan u van veel voorzien. U kunt bijvoorbeeld gerookte paling en gebakken vis eten bij de viszaak van Gealle Postma. Bij restaurant “ZK 86” en “de Boeter” is er genoeg keuze uit vlees, vis, mexicaans eten en heerlijk Deens ijs. U heeft hier een prachtig uitzicht op de binnenhaven van Zoutkamp.

Wilt u echt even culinair genieten dan kunt u bij Restaurant de “Oude sluis” terecht. Geniet van de gastvrijheid van Sytse en Famke, terwijl u uitkijkt over het water van de Hunsingo.
De Zoutkamper horeca biedt nog veel meer, pizza bij Pizzeria L’ancora, Grillroom het Midden Oosten met uitzicht op het gat in de dijk, voor een inkijkje in Middeleeuwse dijkbouw. Maar mocht u een snelle hap willen dan kunt u ook terecht bij cafetaria “het Centrum”.