Zoutkamp is gesitueerd aan een knooppunt waar vier vaarwaters samen komen. De Zoutkamperril, de Lauwers, het Reitdiep en de Hunsingo. Daarom is het ook een mooi vertrekpunt voor uw reis door Groningen of Friesland.

De Zoutkamperril brengt u naar het Lauwersmeer met eilandjes waar u de boot kan aanleggen of ankeren, om te zwemmen. Maar misschien wilt u meer genieten van de natuur en die is daar goed vertegenwoordigd.

Vele vogels wonen en broeden in het Lauwersmeer. De bekendste vogel is wel de Zeearend, maar ook de Lepelaar is een mooie vogel om te spotten. De zwermen Spreeuwen met hun spectaculaire formaties zijn een prachtig schouwspel.
Het Lauwersmeer grenst aan de Waddenzee, waar de droogvallende zeebodem een grote voedselbron is. Vroeger was het huidige Lauwersmeer de Lauwerszee en dat kun je nog altijd goed zien. Want ook al loop je diep in de bossen, dan vind je nog steeds strandgapers en kokkels op de grond.
De Zee moest plaats maken voor land om de omwonende te behoeden voor een watersnoodramp, als in 1953 te Zeeland. De afsluiting in 1969 heeft ook veel mensen verdriet gedaan, vooral de mensen die leefden van de zee.

Door de afsluiting van de Lauwerszee is een uniek natuurgebied ontstaan. waar u met onze boten doorheen kan varen.
Misschien ziet u wel de Konink paarden of de Hooglanders grazen langs het water. Misschien spot u wel de beroemde Zeearend of een mooie Lepelaar.