De Lauwersroute

De Lauwers is de oude grens tussen de provincie Groningen en Friesland, en meandert door beide provincies. Als u bij het uitvaren van Jachthaven Hunzegat, de Zoutkamperril oversteekt. Dan komt u aan bij de Friese sluis. Let op de Fuiken voor en na de sluis. Vaar nooit tussen de hoofdstok en de waterkant, daar staat het net/fuik. De hoofdstok is altijd gemarkeerd met een lintje o.i.d. Dus houdt u het midden van het vaarwater aan.

U kunt bediening vragen bij de sluis, door op de watersport knop aan de rechterzijde van het vaarwater te drukken. Bij groen licht mag u de sluis in varen. U zult een aantal centimeters stijgen of zakken. Dit is afhankelijk van de waterstand op het Lauwersmeer.

Als u de sluis uitvaart komt u op de Lauwers. Het is eigenlijk een stapje terug in de tijd. U vaart tussen de rietkragen en de landerijen van Groningen en Friesland. Door kleine gehuchtjes en dorpen zoals, Lauwerzijl, Munnekezijl en Pieterzijl, gesticht door monniken uit Gerkesklooster. Rond 1440 werd de Pieterzijl aangelegd en in 1476 de Munnekezijl. Na de aanleg van deze beide sluizen, waarmee de afwatering was geregeld, kon de Ruigewaard worden ingepolderd. Dit waren toen nog kwelders.

  1. Bij Lauwerzijl is B&B de uitrust, een geregistreerd rustpunt. Hier kunt u aanleggen voor wat drinken of een toiletbezoek. Er hangt een kaart met prijzen voor de genuttigde consumpties.( Stadsweg 64 9885 PC Lauwerzijl)
  2. Bij Munnekezijl kunt u na de brug afmeren voor een Picknick.
  3. U passeert Pieterzijl met een kleine brug waar de kap van de Whaly naar beneden moet.
  4. Bij Burum is een klein haventje voor een picknick en ook een toiletgebouw. Ook kunt u daar, de in 2014 herbouwde molen “Windlust” bekijken. Deze kunt u bezoeken op elke zaterdag tussen 09.30 en 12.30 er is dan ook meelverkoop. U vaart dezelfde weg terug om weer op de Lauwers te komen. Linksaf is de oude Lauwers deze is niet toegankelijk voor onze boten.
  5. Visvliet is een Gronings dorpje waar het Visvlieterdiep en de Lauwers aan beide zijden langs meanderen. Als u Visvliet voorbij vaart is er bij de brug van de Heirweg aan de rechterzijde mogelijkheid om aan te leggen. Voor een lunch, koffie o.i.d. bij de “Huiskamer van Visvliet” tel: +31 6 10933194 (reserveren is aan te raden)
  1. Voor Gerkesklooster bevindt zich een prachtige theetuin “Aan de Lauwers” bij een boerderij (Oosterboeren 10, 9873 TG Gerkesklooster). Hier zijn 2 kleine steigers aan de rechterzijde van het vaarwater waar de boot voorzichtig aangelegd kan worden. Reserveren voor aankomst is aan te raden, Maaike Veenstra +31 6 48 13 67 45.

Voor de volledige route via Kollum, Lauwersmeer naar Zoutkamp, zie het Hiswa route boek in de rode tas.